Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa? [WIDEO]

Folia aluminiowa: do czego służy strona błyszcząca, a do czego matowa? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Błyszcząca strona sprawdza się np. podczas pieczenia - folią owijamy dania w taki sposób, by strona błyszcząca znalazła się w środku

Nie bez powodu folia aluminiowa spożywcza ma dwie różne strony: błyszczącą i matową. Każda służy do czegoś innego.

Nim zapoznasz się z naszymi poradami sprawdź się w quizie: Czy wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej? 

Błyszcząca strona folii aluminiowej: jakie ma właściwości?

Błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Gdy chcemy, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas owijamy ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.

Matowa strona folii aluminiowej: do czego służy?

Jeśli chcemy, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, wówczas owijamy ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Folia aluminiowa nie przepuszcza powietrza, światła, wody, dlatego świetnie nadaje się do pakowania żywności. Produkty dłużej zatrzymują smak i aromat i nie przejmują innych zapachów z lodówki.

Folia aluminiowa: jak jej używać?

Pamiętaj - folii aluminiowej nie wolno używać w kuchence mikrofalowej. Nie przykrywamy nią też metalowych misek, ponieważ uaktywniają się związki chemiczne, pod wpływem których żywność nabiera metalicznego smaku.

Bądź na bieżąco przepisami, poradami i tipami na FBbeszamel.pl

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo używać folii aluminiowej!

Praktyczne zastosowanie folii aluminiowej

Folię aluminiową używamy do 1910 roku, kiedy to szwajcarska firma „Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen” z Kreuzlingen po raz pierwszy wypuściła na rynek cienkie arkusze aluminium. Jednak dopiero w latach 20. XX w. dzięki Richard S. Reynolds upowszechniło się jej użycie. Przez lata z dobrodziejstw folii aluminiowej korzystali producenci czekoladek i słodyczy, wykorzystując ją do pakowania. W latach 60. XX w. zaczęto w Stanach Zjednoczonych wykorzystywać folię aluminiową w kuchni. I tak już pozostało do dzisiaj. 

Oto kilka wypróbowanych przepisów z wykorzystaniem folii aluminiowej. 

Ryba w dzwonkach pieczona w folii aluminiowej z warzywami

Pstrąg grillowany w folii z koprem włoskim i migdałami

Ziemniaki pieczone w folii aluminiowej z kremem serowym: pomysł na jesienny obiad

Ziemniaki z masłem czosnkowym pieczone w folii aluminiowej na grillu

 

Ocena: 3,6