Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem - szybki obiad w meksykańskim stylu

Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem - szybki obiad w meksykańskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane tortille z nadzieniem z kurczaka na ostro - szybki i łatwy do przygotowania obiad, idealny na chłodniejsze dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane tortille z kurczakiem, papryką, kukurydzą i serem to łatwy do przygotowania i niedrogi obiad, którym z powodzeniem naje się czteroosobowa rodzina. Przygotujesz go w maksymalnie 40 minut!

Składniki

  • 10 gotowych placków tortilli pszennych - czyli zazwyczaj 2 opakowania

  • 3 filety z kurczaka

  • 1 papryka czerwona

  • 2 kulki mozzarelli

  • 100 g kukurydzy konserwowej

  • 1 mała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • Sos:

  • 300 g passaty pomidorowej

  • 3 łyżeczki słodkiej papryki

  • i 2 1/2 łyżeczki tabasco

  • ok. 20 posiekanych listków bazylii 

  • sól, pieprz do smaku

  • Dodatkowo:

  • 100 g ostrego sera żółtego

  • posiekany szczypiorek dla ozdoby

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Obtoczyć w słodkiej i ostrej papryce, soli oraz pieprzu.

  • Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa z każdej strony, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i smażyć kolejne 3 minuty.

  • Paprykę dokładnie umyć, pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Dusić całość około 10 minut, aż papryka nieco zmięknie. Na sam koniec wmieszać kukurydzę.

  • W rondelku lub misce wymieszać ze sobą składniki na sos.

  • Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

  • Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną masła lub oleju.

  • Każdy placek tortilli posmarować sosem. Wzdłuż na środku wykładać plastry mozzarelli oraz usmażony farsz. Zwijać tortille jak naleśniki i umieszczać je w naczyniu żaroodpornym.

  • Ułożone w naczyniu tortille podlać resztą sosu i posypać startym żółtym serem.

  • Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200⁰C i piec tortille przez około 15 minut. Gotowe wykładać na talerze, posypując szczypiorkiem.

Ocena: 2,6