Wachlarze z bakłażanów nadziewanych mięsem: pyszna i efektowna zapiekanka

Wachlarze z nadziewanych bakłażanów
Autor: Shutterstock Wachlarze z nadziewanych bakłażanów
łatwy
30 min
4

Wachlarze z bakłażanów nadziewanych mięsem mielonym to po prostu inny sposób zapieczenia tych pysznych warzyw. Pyszna i efektowna zapiekanka z faszerowanych bakłażanów to świetny sposób na niecodzienny posiłek. Czasem potrzebujemy odejść od rutyny. No i jeszcze jedna zaleta, nie trzeba bakłażanów drążyć, wystarczy naciąć, a to umie każdy! 

Bakłażan, czyli oberżyna lub gruszka miłosna

Bakłażan ma wiele nazw (oberżyna, smaczliwka, gruszka miłosna) i wiele obliczy kulinarnych. To wdzięczne warzywo, które w zależności od rodzaju obróbki może być chrupkie, kremowe lub gąbczaste. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia i duszenia. Jest jednym z głównych warzyw powszechnie używanych w kuchni śródziemnomorskiej.  

O tym jak przygotować oberżynę do gotowania

W tym przepisie bakłażan jest pieczony. Jednak jeśli chcemy go smażyć na oleju, to przekonamy się, że specyficzny miąższ bakłażana "pije" tłuszcz niczym gąbka. Można jednak przygotować smaczliwkę w taki sposób, że unikniemy nasiąkniętych tłustych bakłażanów. Koniecznie przeczytajcie Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Istnieje niesłuszny pogląd, że bakłażana należy posolić przed gotowaniem, aby usunąć goryczkę. Współcześnie uprawiane bakłażany naturalnie pozbawione są goryczy. Oberżynę soli się, aby usunąć nadmiar wilgoci i nadać warzywu bardziej zwięzłą teksturę.

Najlepsze przepisy z bakłażanem

Polecamy sprawdzone przepisy z bakłażanem, który jest coraz tańszy, a do tego zdrowy i sycący. 

Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Jeśli spodobają się Wam nasze pyszne pomysły na bakłażana, koniecznie dajcie o tym znać! Piszcie na adres beszamel@grupazpr.pl

 

SKŁADNIKI

  • 4 nieduże bakłażany, po 1 na 1 osobę
  • 300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 1 mała papryka
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 4 pomidory
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw: oregano, bazylia, słodka papryka, pieprz czarny
  • 1/2 szklanki tartego sera typu mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany umyć Naciąć wzdłuż trzykrotnie, starając się nie odciąć plastra od strony ogonka, tak aby każdy bakłażan składał się z czterech plastrów rozkładających się jak wachlarz. Natrzeć wnętrze bakłażanów solą i pozostawić na durszlaku, aby odciekły. Przed nadziewaniem odcisnąć lekko. 
  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, tartą bułką, drobno pokrojoną papryką i cebulą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać suszone zioła i sól, wymieszać.
  • Pomidory pokroić na plastry jednakowej grubości. 
  • Nadziać bakłażany. Masę mięsną podzielić na 12 porcji. Między każde nacięcie bakłażana wkładać 1 porcję mięsa i po plastrze lub dwa pomidora. 
  • Bakłażany ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Warzywa przechylić rozkładając jak wachlarz. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C przez 40 minut. 
  • Podawać z sałatką pomidorową. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej