Ryżowa babka z cukinią lub kabaczkiem: samodzielne danie, świetna przystawka
Ryżowa babka z cukinią i serem to pyszne samodzielne danie lub świetna przystawka. Babkę ryżowo-cukiniową można podać z pomidorowym sosem lub po prostu z keczupem. Ryż zapieczony z cukinią i żółtym serem idealnie pasuje do pieczonego kurczaka lub filetu drobiowego z grilla. Zachęcamy Was do wypróbowania tego prostego przepis na łatwy, lecz efektowny posiłek!
Zapiekanka - idealne rozwiązanie dla zapracowanych
Potrawy, których przygotowanie można podzielić na etapy to prawdziwie genialne rozwiązanie dla zapracowanych. Co prawda wymaga to planowania z wyprzedzeniem, ale nikt nie mówił, że życie karmiciela rodziny to fastfood na życzenie! Ale staramy się, jak możemy ułatwić Wam to życiowe zadanie. Zatem do dzieła!
Poprzedniego dnia ugotujcie ryż, aby na drugi dzień maksymalnie skrócić przygotowania.
Zapiekany ryż z cukinią i żółtym serem to nie tylko pyszne danie, ale także zdrowa porcja błonnika i mikroelementów! Jeśli chcecie wzbogacić swoją zapiekankę w białko to polecamy przepis na Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem
Wypróbujcie także Gyros zapiekany z cukinią i papryką Koniecznie spróbujcie przepisu na Genialną zapiekankę z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 kabaczek lub cukinia, średnich rozmiarów, starte na wiórki
- 3 jajka
- 80 g żółtego sera startego
- sól i pieprz
- 2 stołowe łyżki startego sera bursztyn lub innego twardego sera np. parmezanu lub pecorino
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż zalej 2/3 szklanki wody i ugotuj. Od zagotowania gotuj 10-12 minut. Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 3 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia babki posmaruj olejem.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Zajmie to około 3-5 minut
- W misce wymieszaj starty kabaczek, ryż, rozmącone jajka i 1/2 szklanki startego sera. Dodaj sól i pieprz do smaku, ponownie wymieszaj.
- Otrzymaną mieszaninę przełóż do przygotowanej formy. Z wierzchu posyp pozostałym serem wymieszanym z tartym serem bursztyn.
- Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30-35 minut lub do chwili, gdy ser na wierzchu stopi się i przyrumieni.