Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną

Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Węgierska zapiekana z ziemniaków, gotowanych jajek i kiełbasy, posypana koperkiem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rakott krumpli to po węgiersku „zapiekanka ziemniaczana”. Tradycyjna domowa kuchnia węgierska obfituje w proste potrawy. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanymi jajkami i kiełbasą jest bardzo sycąca. I naprawdę pyszna! Koniecznie wypróbujcie!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

  • 100 g kiełbasy

  • 500 ml śmietany 12%

  • 2 żółtka jaja

  • 1 łyżka oleju

  • 100 g boczku

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Zajmie to około 20 minut.

  • Ziemniaki odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki pokroić na plasterki.

  • Ugotowane na twardo jajka pokroić na talarki.

  • Kiełbasę pokroić na plasterki. Mleko rozmącić z żółtkami.

  • Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.

  • Na dnie naczynia ułożyć połowę plasterków ziemniaka. Posolić i ewentualnie popieprzyć.

  • Na warstwie ziemniaków ułożyć krążki jajek. Na jajkach plasterki kiełbasy. Polać połową mlecznej mieszaniny.

  • Ułożyć pozostałe ziemniaki i polać resztą mleka z żółtkami.

  • Piec w piekarniku do zrumienienia, czyli około 35-40 minut.

  • Podawać marynowaną papryką lub innymi piklami.

Jeszcze więcej przepisów na zapiekanki ziemniaczane

Jeśli lubisz ziemniaczane zapiekanki, to zachwycą Cię te trzy sprawdzone przepisy na zapieczone ziemniaki z dodatkami:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

Zapiekanka z kurczaka, pieczarek i gotowanych ziemniaków

Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).