Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Rakott krumpli: przepis na węgierską zapiekankę ziemniaczaną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Węgierska zapiekana z ziemniaków, gotowanych jajek i kiełbasy, posypana koperkiem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rakott krumpli to po węgiersku „zapiekanka ziemniaczana”. Tradycyjna domowa kuchnia węgierska obfituje w proste potrawy. Zapiekanka ziemniaczana z gotowanymi jajkami i kiełbasą jest bardzo sycąca. I naprawdę pyszna! Koniecznie wypróbujcie!
Składniki
1 kg ziemniaków
6 jajek ugotowanych na twardo
100 g kiełbasy
500 ml śmietany 12%
2 żółtka jaja
1 łyżka oleju
100 g boczku
sól
Przygotowanie krok po kroku:
Umyte i obrane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Zajmie to około 20 minut.
Ziemniaki odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki pokroić na plasterki.
Ugotowane na twardo jajka pokroić na talarki.
Kiełbasę pokroić na plasterki. Mleko rozmącić z żółtkami.
Piekarnik rozgrzać do 180C. Naczynie żaroodporne posmarować olejem.
Na dnie naczynia ułożyć połowę plasterków ziemniaka. Posolić i ewentualnie popieprzyć.
Na warstwie ziemniaków ułożyć krążki jajek. Na jajkach plasterki kiełbasy. Polać połową mlecznej mieszaniny.
Ułożyć pozostałe ziemniaki i polać resztą mleka z żółtkami.
Piec w piekarniku do zrumienienia, czyli około 35-40 minut.
Podawać marynowaną papryką lub innymi piklami.
Jeszcze więcej przepisów na zapiekanki ziemniaczane
Jeśli lubisz ziemniaczane zapiekanki, to zachwycą Cię te trzy sprawdzone przepisy na zapieczone ziemniaki z dodatkami:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą