Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą- idealna kombinacja ziemniaków, kapusty i wędlin

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą to przepyszne danie wzorowane na niemieckich zapiekankach z Alzacji i Bawarii.  Przygotowując je możemy zagospodarować resztki wędlin z lodówki.

Składniki

  • 200 g kiełbasy

  • 400 g boczku

  • olej do smażenia

  • 1 duża cebula

  • 650 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 średnie marchewki

  • ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)

  • 450 ml bulionu drobiowego

  • 120 ml białego wytrawnego wina

  • 6 kulek jałowca

  • 1 łyżeczka kminku (w ziarnach)

  • 1-2 liście laurowe

  • 1/4 łyżeczka soli

  • pieprz

  • koperek i cebulka zielona do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni.

  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Zdjąć z patelni.

  • Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok. 1 minutę, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości.

  • Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuścić.

  • Włożyć do niego warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku, a na wierzch kapustę z ziemniakami.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3