Najlepszy sernik o smaku snickersa - przepis na sernik z karmelem i orzechami
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą- idealna kombinacja ziemniaków, kapusty i wędlin
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą to przepyszne danie wzorowane na niemieckich zapiekankach z Alzacji i Bawarii. Przygotowując je możemy zagospodarować resztki wędlin z lodówki.
Składniki
200 g kiełbasy
400 g boczku
olej do smażenia
1 duża cebula
650 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
450 ml bulionu drobiowego
120 ml białego wytrawnego wina
6 kulek jałowca
1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
1-2 liście laurowe
1/4 łyżeczka soli
pieprz
koperek i cebulka zielona do przybrania
Przygotowanie krok po kroku:
Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni.
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Zdjąć z patelni.
Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok. 1 minutę, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości.
Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuścić.
Włożyć do niego warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku, a na wierzch kapustę z ziemniakami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska