Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą

2021-03-29
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą
Autor: Shutterstock Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą- idealna kombinacja ziemniaków, kapusty i wędlin
łatwy
35 min
4

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą to przepyszne danie wzorowane na niemieckich zapiekankach z Alzacji i Bawarii.  Przygotowując je możemy zagospodarować resztki wędlin z lodówki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 g kiełbasy
  • 400 g boczku
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 650 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
  • 450 ml bulionu drobiowego
  • 120 ml białego wytrawnego wina
  • 6 kulek jałowca
  • 1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
  • 1-2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczka soli
  • pieprz
  • koperek i cebulka zielona do przybrania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni.
  • Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Zdjąć z patelni.
  • Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok. 1 minutę, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości.
  • Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuścić.
  • Włożyć do niego warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku, a na wierzch kapustę z ziemniakami.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.