Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków oraz boczku: sprytny i tani obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pożywna zapiekanka ziemniaczana zaspokoi nawet wielki głód
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zapiekanka z gotowanych i surowych ziemniaków to oszczędny sposób na obiad. Dodatek boczku oraz jajek to nie tylko smak, ale także większa wartość odżywcza. Taka zapiekanka syci na długo. A dodajmy, że jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki
1,2 kg ziemniaków
2 cebule
150 g wędzonego boczku surowego, pokrojonego w kostkę
200 ml śmietany 30%
4 jajka
1 łyżeczka posiekanego ziela rozmarynu lub tymianku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Obierz ziemniaki. Pozostaw 1-2 ziemniaki surowe, a pozostałe gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut lub do miękkości.
Posmaruj brytfannę tłuszczem lub wyłóż pergaminem, pozostawiając nadmiar papieru zwisający z boków, aby łatwo ci było wyjąć gotowe ciasto.
Rozgrzej piekarnik gazowy do 200°C (piekarnik elektryczny 175°C).
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
Na patelni zrumień boczek i dodaj cebulę, smaż do zeszklenia.
Ugotowane ziemniaki muszą przestygnąć. Następnie pokrój je na plasterki lub na kawałki.
Zetrzyj na tarce te pozostawione 1-2 surowe ziemniaki.
Wymieszaj razem starte surowe ziemniaki z usmażoną cebulą i boczkiem, śmietaną, jajkami i kilkoma szczyptami soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Na koniec dodaj gotowane ziemniaki i wymieszaj jeszcze raz.
Ciasto przelej do przygotowanej formy do pieczenia. Piecz przez 50–60 minut.
Ostudź przed wyjęciem z formy, obracając ją do góry dnem lub ostrożnie wyjmując razem z pergaminem. Następnie pokrój w plasterki.
Zapiekankę można zjeść od razu, albo podgrzać plastry, smażąc je na patelni, aż będą brązowe i chrupiące po obu stronach.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Więcej na temat zapiekanki! TU>>>