Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem: obfite, soczyste, pyszne
2021-03-30
łatwy
20 min
4
Piersi kurczaka zapiekane w boczku z ryżem to bardzo obfite, soczyste, pyszne danie. Jedno z moich ulubionych. Nie ma potrzeby wcześniej gotować ryżu, bo wszystko upiecze się razem w jednym naczyniu. Co za oszczędność czasu i energii! Polecam!
Nadal głodni? Polecam kilka sprawdzonych przepisów na pierś kurczaka:
Kotlety à la pizza - przebojowy pomysł na pierś z kurczaka
Cytrynowa pierś kurczaka z fasolką szparagową w 30 minut: cały obiad z 1 blachy
Obłędna pierś kurczaka pieczona z pieczarkami i pomidorami
Pierś kurczaka marynowana w żółtkach: niewiarygodny przepis na soczyste stripsy
Pierś z kurczaka pod marchewkową pierzynką
SKŁADNIKI
- 600 g piersi kurczaka
- 200 g boczku wędzonego, pokrojonego na cienkie plasterki
- 1 szklanka ryżu
- 100 ml keczupu lub sosu barbecue
- 3 szklanki wody
- 25 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka podzielić na pojedyncze filety, posmarować keczupem lub sosem barbecue, odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie filet z piersi kurczaka owinąć plasterkami boczku.
- Z wody, masła i przypraw przygotować zalewę. Składniki wymieszać i zgotować.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć równą warstwę surowego ryżu, tak aby przykryć dno. Na ryżu ułożyć piersi kurczaka owinięte boczkiem. Zalać przygotowaną gorącą zalewą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C do czasu aż cała zalewa zostanie wchłonięta przez ryż, a boczek na piersiach się zrumieni, czyli około 1 godziny.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?