Musaka: klasyczna grecka zapiekanka
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Przepis na musakę - tradycyjne danie z kuchni greckiej- nie jest aż tak skomplikowany jakby się mogło wydawać. Warto przygotować musakę - bakłażan to warzywo, które zawiera więcej błonnika niż jabłka
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mielonego mięsa
- 2 bakłażany
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- puszka pomidorów
- szklanka sosu beszamelowego
- 5 dag tartego sera
- oliwa
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry bakłażana posól. Po 20 minutach spłucz i osącz.
- Podsmaż na oliwie posiekany czosnek z cebulą. Dodaj mięso i krótko obsmaż.
- Dołóż pomidory, sól, pieprz, oregano, duś 5 minut.
- Osobno na oliwie obsmaż bakłażana.
- W brytfannie ułóż warstwy bakłażana i mięsa z pomidorami.
- Zakończ warstwą bakłażanów.
- Zalej beszamelem, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180°C.