Wytrawne „Rafaello” z sera żółtego i paluszków krabowych surimi

Wytrawne „Rafaello” z sera żółtego i paluszków krabowych surimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przekąskę najlepiej podawać na szpadkach lub wykałaczkach, albo ze śmiesznymi widelczykami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wytrawne „Rafaello” z serów żółtego i topionego oraz paluszków krabowych surimi to pyszna zakąska do kieliszka wina musującego. Jeśli chcecie ją podać do czegoś mocniejszego, można do masy dodać nieco granulowanego czosnku. Z tej porcji składników otrzymamy 8-10 kulek „Rafaello”.

Składniki

  • 240 g paluszków krabowych surimi, najlepiej mrożonych

  • 50 g sera żółtego

  • 160 g sera topionego

  • 2 jajka ugotowane na twardo

  • 1-2 łyżki majonezu

  • 8-10 sztuk oliwek czarnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zamrożone paluszki surimi zetrzeć na tarce i odstawić.

  • Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser, jajka ugotowane na twardo oraz dobrze schłodzony serek topiony. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać.

  • Porcję masy serowo-jajeczne, 1 łyżkę, spłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć czarną oliwkę i zawinąć, formując kulkę.

  • Kulki obtoczyć w startych paluszkach krabowych i gotowe. Przed podaniem schłodzić. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3