Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Wytrawne „Rafaello” z sera żółtego i paluszków krabowych surimi

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Przekąskę najlepiej podawać na szpadkach lub wykałaczkach, albo ze śmiesznymi widelczykami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Wytrawne „Rafaello” z serów żółtego i topionego oraz paluszków krabowych surimi to pyszna zakąska do kieliszka wina musującego. Jeśli chcecie ją podać do czegoś mocniejszego, można do masy dodać nieco granulowanego czosnku. Z tej porcji składników otrzymamy 8-10 kulek „Rafaello”.
Składniki
240 g paluszków krabowych surimi, najlepiej mrożonych
50 g sera żółtego
160 g sera topionego
2 jajka ugotowane na twardo
1-2 łyżki majonezu
8-10 sztuk oliwek czarnych
Przygotowanie krok po kroku:
Zamrożone paluszki surimi zetrzeć na tarce i odstawić.
Na drobnej tarce zetrzeć również żółty ser, jajka ugotowane na twardo oraz dobrze schłodzony serek topiony. Dodać majonez i wszystko razem wymieszać.
Porcję masy serowo-jajeczne, 1 łyżkę, spłaszczyć na placuszek, na środku ułożyć czarną oliwkę i zawinąć, formując kulkę.
Kulki obtoczyć w startych paluszkach krabowych i gotowe. Przed podaniem schłodzić.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska