Śledzie pod szubą, pod pierzynką i w puchu: najlepsze przepisy
Śledzie można podać na 1001 sposobów. Oprócz tradycyjnych śledzi z dodatkami od lat powodzeniem cieszą się sałatki ze śledziem w roli głównej. Jako dodatki występują gotowane warzywa: buraki, ziemniaki, marchewki i soczyste owoce takie, jak jabłka.
Spis treści
Śledzie pod szubą
Sałatka „śledzie pod szubą” ma wiele wariantów. Przepis przywędrował do nas zza wschodniej granicy. Szuba u naszych wschodnich sąsiadów to inaczej gruby futrzany płaszcz na zimę. W naszej kuchni szubę zastąpiła pierzynka. Na początek proponujemy klasyczny przepis na śledzia pod buraczano-warzywną szubą.
Śledzie pod pierzynką
Pierzynka pod którą kryją się doskonałe śledzie może mieć wiele obliczy. Jest buraczana, warzywna, jabłkowa, a nawet pomidorowa. Oto one!
Śledzie pod pierzynką: przepis na śledzie na przystawkę
Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie - danie na wigilijny stół
Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką
Śledzie pod pomidorową pierzynką
Śledzie w puchu
Właściwie to nie ma jeszcze przepisu na śledzie w puchu, ale dlaczego by ich nie wymyślić. My proponujemy doskonałe zakąski ze śledziem w czymś: w jabłku, w buraku, w ziemniaku.
Jabłka faszerowane śledziami: przepis na nietypowe danie ze śledziami
Śledzie w buraczkach á la truskawki: zabawny sposób podania
Jajka faszerowane śledziem i buraczkami