Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie - danie na wigilijny stół

Śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie - danie na wigilijny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatka śledziowa z buraczkami ma ciekawy smak dzięki dodatkowi  suszonego piernika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie podajemy różnie przyrządzone: w śmietanie, oleju czy sosie koperkowym. Tym razem proponujemy śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie. To potrawa, która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi ryb. W tym daniu spotykają się ulubione smaki Polaków: słony, słodki i korzenny. Pyszności!

 

Składniki

  • 4 filety śledziowe matjas

  • kromka wysuszonego piernika

  • 2 szklanki tartych, gotowanych buraków

  • 150 g orzechów włoskich

  • 4 łyżki miodu

  • 4 łyżki octu winnego

  • po 6 ziaren: czarnego pieprzu, goździków i ziela angielskiego

  • 50 ml oliwy

  • 400 ml śmietany 22%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie moczyć w mleku przez kilka godzin. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Pieprz, ziele i goździki rozetrzeć w moździerzu, następnie wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Przez chwilę podgrzewać, dodać buraczki, starty piernik, posiekane orzechy, miód i ocet winny.

  • W salaterce ułożyć podzielone na dzwonka śledzie, na nie położyć buraczki, następną warstwę śledzi i kolejną buraczków.

  • Polać śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Ocena: 0