Śledź w sosie curry: przepis odświętny
2021-12-15
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Śledzie w sosie curry to pyszne danie zakąskowe. Ma atrakcyjny dla zmysłu wzroku kolor i cudowny smak łączący w sobie słoność śledzia, słodycz orientalnych przypraw i odrobinę pikantności. Również podczas wigilijnej kolacji nie może zabraknąć śledzia. Proponujemy przepis na śledzia w jogurtowo-majonezowym sosie curry.
SKŁADNIKI
- 8 filetów śledziowych
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 6 łyżek majonezu
- 2 cebule
- 2 łyżki rodzynek
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g przyprawy curry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez ok. 1 godz. Więcej o moczeniu śledzi tutaj. Jeśli używasz matiasów w oleju, to nie musisz ich moczyć, są od razu gotowe do użycia.
- Cebulę drobno posiekaj, przelej na sitku wrzątkiem, ostudź. Rodzynki zalej gorącą wodą i mocz przez ok. 5 min.
- Jogurt dokładnie wymieszaj z majonezem i curry. Wlej sok z cytryny, wsyp cukier i wymieszaj.
- Następnie dodaj osączone rodzynki i cebulę. Ponownie wszystko wymieszaj.
- Na półmisek wylej odrobinę przygotowanego sosu. Następnie ułóż pokrojone w kawałki filety i polej sosem. Odstaw w chłodne miejsce na minimum 24 godz.
Śledzie a zdrowie: właściwości, wartości odżywcze. Dlaczego warto jeść śledzie?