Niwyszukana sałatka z parzonego czosnku z octem - najlepsza przekąska "pod wódeczkę" rodem z kuchni bułgarskiej

Niwyszukana sałatka z parzonego czosnku z octem - najlepsza przekąska

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W Bułgarii sałatkę z parzonego czosnku podaje się do rakii.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Bułgarzy jadają tę sałatkę na zakąskę, zagryzając wyrazistym czosnkiem kolejne kieliszki rakii. Czemużby więc nie wypróbować, jak smakuje pod naszą swojską, polską wódeczkę? Ale to także smaczna i prosta przekąska lub dodatek do  innych warzyw, na przykład pomidorów. Sałatka z parzonego czosnku nie jest może wykwintnym daniem, ale smakuje zaskakująco dobrze, jest zdrowa i może nie uchroni nas przed kacem, ale przed przeziębieniem już tak :)

Składniki

  • 3 główki czosnku

  • 0,5 szklanki octu winnego

  • sól

  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek, obrać, opłukać i pokroić w plasterki lub słupki. Zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Ten czas powinien wystarczyć, aby czosnek nieco zmiękł. Wtedy go odcedzić.

  • Następnie czosnek przełożyć do miski lub salaterki, w której będziemy podawać sałatkę, delikatnie posolić. Zalać octem tak, aby była całkowicie przykryty, ale nie pływał w nim. Na koniec dodać oliwę i wymieszać.

 

Czosnek zamiast śledzika

Przyjęło się że jako zagryzkę do wódki podaje się marynowanego śledzia lub kiszone ogórki, niekiedy również marynowane grzybki. Sałatka czosnkowa jest tutaj całkiem ciekawą alternatywą. Czosnek zawiera między innymi sporo witaminy C i potasu, które alkohol wypłukuje z organizmu, więc zagryzając taką sałatką na bieżąco je uzupełniamy. Dla osób które lubią czosnek, a nie przepadają za octowym aromatem, polecam zastąpić połowę albo całość octu sokiem z cytryny.

Jak pić by nie cierpieć?

  • Przed zakrapianą imprezą dobrze jest zjeść przyzwoity posiłek dostarczający organizmowi sporej ilości białka i tłuszczy, które spowolnią wchłanianie alkoholu.

  • Najczęściej wybieramy w takiej sytuacji rosół i jest to bardzo dobry trop, bo jest pożywny, a jednocześnie nie najemy się nim nadmiernie.

  • W trakcie imprezy należny się nawadniać, najlepiej regularnie popijając wodę.

  • Alkoholu nie  należy popijać gazowanymi napojami - zdecydowanie lepiej nadają się do tego soki lub woda.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.