Marynowane sardynki po mauretańsku: przepis na pyszną zakąskę

2021-03-29
Marynowane sardynki po mauretańsku: przepis na pyszną zakąskę
Autor: Shutterstock Idealna zakąska z marynowanych sardynek
łatwy
45 min
4

Marynowane sardynki po mauretańsku to przepis na pyszną zakąskę. Kwaśna marynata niweluje smak tłuszczu, w efekcie otrzymujemy obłędną zakąskę na każdą imprezę. 

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mrożonych sardynek
  • 8 łyżek oliwy
  • 6 łyżek mąki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 1 cebula, pokrojona 
  • 1 szczypta szafranu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego lub kminku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 szklanka octu winnego
  • 4 listki laurowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odcinamy głowy i sprawiamy rybki. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Układamy na desce, grzbietami do góry. Dociskamy każdą rybę wzdłuż kręgosłupa, aż się otworzy i usuwamy kręgosłup.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Oprószamy rybki mąką wymieszaną z solą i pieprzem. Układamy na patelni, skórą do dołu i smażymy 1-2 minuty, następnie odwracamy. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Na pozostałej oliwie smażymy czosnek i cebulę.
  • W malakserze miksujemy czosnek, przyprawy i ocet oraz 250 ml wody.
  • Rybki układamy w kamionkowym naczyniu, grzbietami do góry. Zalewamy marynatą. Na wierzchu układamy listki laurowe. 
  • Tak przygotowane sardynki pozostawiamy w lodówce na całą noc. Można je przechowywać w lodówce do 7 dni.