Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Łatwe w przygotowaniu mini kebaby to fantastyczna przekąska na ciepło
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Mini kebaby z piersi kurczaka i boczku pieczone na patyczkach do szaszłyków to pyszną gorąca zakąska. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami. Przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki
1 kg piersi kurczaka lub mielonego mięsa drobiowego
150 g bekonu w cienkich plasterkach
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
patyczki do szaszłyków
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso z filetu drobiowego pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego mięsa.
Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać na jednorodną masę, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.
Patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.
Mięso podzielić na równe porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki i oblepiać nimi patyczki do szaszłyków, tak jak mini kebaby. Na koniec każdą porcję owinąć bekonem. Nie należy brać zbyt dużo mięsa, bo będzie się rozpadać. Wystarczy 1,5 do 2 łyżek na porcję.
Gotowe kąski wstawić do zamrażarki na 30 minut, aby lepiej trzymały formę.
Mięsne przekąski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować kąski olejem.
Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Podawać gorące!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska