Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!

Fantastyczne mini kebaby z piersi kurczaka i boczku: faceci to kochają!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwe w przygotowaniu mini kebaby to fantastyczna przekąska na ciepło

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Mini kebaby z piersi kurczaka i boczku pieczone na patyczkach do szaszłyków to pyszną gorąca zakąska. Najlepiej smakuje z wyrazistymi sosami. Przygotowanie jest banalnie proste. 

Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka lub mielonego mięsa drobiowego

  • 150 g bekonu w cienkich plasterkach

  • 1 jajko

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oleju

  • sól i pieprz do smaku

  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso z filetu drobiowego pokroić na kawałki i przepuścić przez maszynkę do mięsa.

  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mielonego mięsa.

  • Do mięsa dodać jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać na jednorodną masę, przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Patyczki do szaszłyków moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.

  • Mięso podzielić na równe porcje. Zwilżonymi wodą dłońmi formować owalne kotleciki i oblepiać nimi patyczki do szaszłyków, tak jak mini kebaby. Na koniec każdą porcję owinąć bekonem. Nie należy brać zbyt dużo mięsa, bo będzie się rozpadać. Wystarczy 1,5 do 2 łyżek na porcję.

  • Gotowe kąski wstawić do zamrażarki na 30 minut, aby lepiej trzymały formę.

  • Mięsne przekąski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmarować kąski olejem.

  • Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 200°C.

  • Podawać gorące!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,1