Doskonałe śledzie w marynacie z czerwonego wina

Doskonałe śledzie w marynacie z czerwonego wina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marynowane w czerwonym winie śledzie to pyszna zakąska

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śledzie w marynacie z czerwonego wina to pyszna zakąska nie tylko od święta. 

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych typu matias

  • 1 mały por lub 1 czerwona cebula

  • 1 pęczek posiekanego świeżego koperku

  • MARYNATA:

  • 150 ml sherry czerwonego wina, półwytrawnego

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki cukru

  • 100 ml wody

  • 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu

  • 0,5 łyżeczki ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie pokroić na kawałki wielkości kęsa.

  • Pora lub cebulę drobno posiekać. 

  • W słoju układać warstwami śledzia, cebulę i koper, powtarzać do wyczerpania składników, pozostawiając warstwę koperku na górze.

  • W rondelku wymieszać składniki marynaty i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować. Ostudzić. 

  • Wystudzoną marynatę wlać  do słoika i delikatnie wstrząsnąć, aby wymieszać.

  • Przechowywać w lodówce przez 1-2 dni przed podaniem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5