Szaszłyki z wątróbki drobiowej

2021-03-29
Szaszłyki z wątróbki drobiowej
Autor: Shutterstock Szaszłyki z wątróbki domowej to świetny pomysł na urozmaicenie grillowych przyjęć
łatwy
30 min
4

Szaszłyki z wątróbki drobiowej to smaczne, lecz oszczędne danie z grilla. Zwyczajne wątróbki zmieniają się w wykwintną potrawę. Grillowane wątróbki drobiowe pochodzą z kuchni tureckiej i są przyrządzane wszędzie tam, gdzie sięgają jej wpływy. Wypróbuj szaszłyków z wątróbki drobiowej i ciesz się ich smakiem w gronie przyjaciół i rodziny. 

SKŁADNIKI

  • Na około 12 szaszłyków potrzeba:
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • 50 dag drobnych ziemniaków
  • 25 dag żółtej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej lub mieszanki zmielonych: ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej, liści laurowych oraz soli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach.
  • Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić (przekroić) na większe kawałki. Zamarynować w przyprawie.
  • Paprykę pokroić na kawałki wielkości wątróbki.
  • Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
  • Nabijać po kolei: wątróbkę, paprykę, ziemniak itd.
  • Gotowe szaszłyki rozłożyć na rozgrzanym ruszcie i grillować około 15 minut, od czasu do czasu obracać, żeby szaszłyki się nie przypaliły.
  • Na koniec można posypać solą i pieprzem, ale to nie jest konieczne.
  • Podawać z ulubionym dipem i sałatką.