Skrzydełka buffalo

2021-03-29
Skrzydełka buffalo
Autor: Shutterstock Skrzydełka smaczne będą również z suszonymi morelami owinięte chudym boczkiem.
łatwy
70 min
4

Skrzydełka w sosie buffalo je się rękoma. Amerykanie dzielą je na trzy części, z czego tę część, na której jest tylko skóra i kości, usuwają. Są podawane na tacce lub w koszyku z surowymi marchewkami i selerem naciowym. Do całości serwuje się dipy – tradycyjnie blue cheese z serem pleśniowym lub łagodniejszy warzywny ranch. Składnikami sosu buffalo są: pieprz kajeński, ocet i roztopione masło. Liczą się proporcje, dlatego sos może być łagodny, średnio pikantny lub pikantny – wszystko zależy od upodobań. 

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Zapraszamy na grill"

SKŁADNIKI

  • 16 skrzydełek z kurczaka  
  • 9 łyżek ostrego sosu paprykowego  
  • 100 g masła  
  • sól, pieprz  
  • 10 gałązek selera naciowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka oprószyć solą i pieprzem.Włożyć do miski, dodać 3 łyżki sosu paprykowego, wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki. Po godzinie wyjąć i upiec na grillu.
  • Seler podzielić na kawałki długości 10 cm.
  • Masło bardzo dokładnie wymieszać z pozostałym sosem paprykowym.
  • Podawać do gorących pieczonych skrzydełek wraz z dipem z rokpola i selerem naciowym.