Kebabowa pierś kurczaka z grilla: będą Was błagać o przepis

Kebabowa pierś kurczaka z grilla: będą Was błagać o przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kebabowa pierś kurczaka powoli dochodzi na grillu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kebabowa pierś kurczaka z grilla to domowa wersja ulubionego dania wszystkich Polaków. Zarówno kebab, jak i jego grecką odmianę gyros pokochaliśmy od pierwszego kęsa. I tak jest również z tym pysznym daniem, tak łatwym do przygotowania. Letnie grillowanie to świetna okazja, aby spróbować piersi kurczaka a la kebab. Polecam! 

Składniki

  • 6 filetów z piersi z kurczaka

  • 2 nieduże cukinie

  • 2 łyżki przyprawy do kebabu: papryka słodka i ostra, kolendra, kminek, cynamon, czosnek, sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 szpadki metalowe lub długie patyki drewniane do szaszłyków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Każdą pierś rozciąć wzdłuż na 2 części. Posypać przyprawami, polać olejem i sokiem z cytryny, i wymieszać. Odstawić na co najmniej 1 godzinę, aby mięso przeszło smakami.

  • Cukinie pociąć wzdłuż każdą na 4 plastry. 

  • Na 2 szpadki lub patyki, równolegle nabijać kolejno plaster cukinii, 2 połówki piersi kurczaka złożone razem, plaster cukinii i ponownie 2 połówki piersi, na koniec znowu plaster cukinii. Tak jak na zdjęciu. To samo zrobić z pozostałymi składnikami. 

  • Ułożyć na rusztu, dość wysoko nad paleniskiem, grillować po 15 minut z każdej strony. Przed zdjęciem z rusztu sprawdzić, czy mięso upiekło się w środku, nacinając filet w najgrubszym miejscu.

  • Podawać pokrojone w poprzek w bułce lub razem z grillowaną papryką i pieczarkami oraz soczystą sałatką. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).