Jak grillować sielawę? Prosto i niezawodnie
Łosoś czy pstrąg to już grillowe klasyki. Na ruszt można jednak wrzucić śmiało także troć, suma, sieję czy sielawę.
Sielawa będzie smakować świetnie, ale trzeba pamiętać, by prawidłowo ją przyrządzić. Jak wszystkie ryby, powinna być świeża, jeśli ma być smaczna i zdrowa. Ideałem jest ryba świeżo wyciągnięta z wody. Zwykle to ideał niedościgniony, ale trzeba się starać, by na grill nie trafiła sielawa drugiej świeżości.
Na grilla nie powinny trafiać ryby mocno zamrożone, bo wierzch zdąży się spalić, nim wnętrze odtaje. W ekstremalnym przypadku goście dostaną rybkę zwęgloną z wierzchu i zmrożoną w środku. Sielawę grillujemy w całości, tylko oczyszczoną i wypatroszoną. Możemy zawinąć ją w folię aluminiową, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, solą i pietruszką. Po zdjęciu z grilla i rozpakowaniu do środka wkładamy jeszcze wiórki surowego masła ziołowego, najlepiej bardzo zimnego. Masło przyrządza się dzień wcześniej, ucierając tłuszcz z pietruszką, odrobiną estragonu i czosnku, koperkiem, albo innymi ulubionymi ziołami.
Sielawa nie ma zbyt wielu ości, świetnie nadaje się więc na niekłopotliwy posiłek wśród przyjaciół.
Przeczytaj także:
Ryby słodkowodne - które warto jeść i dlaczego?
Pstrąg w orzechach pieczony na grillu (lub w piekarniku)
Ryba po królewsku wg siostry Anastazji
Polub na FB profil @Beszamelpl - codziennie dostarczamy nowe inspirujące przepisy i przydatne porady kulinarne.