Halibut z grilla podawany z salsą
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Przepis na halibuta z grilla! Grillowana ryba podawana z kolorową sałatką warzywno-owocową z sosem tabasco podbije podniebienia każdego wielbiciela ryby z grilla. Będzie ostro i smacznie! Halibuta możesz zastąpić inną ulubioną rybą, np. turbotem, łososiem lub flądrą.
SKŁADNIKI
- 2 brzoskwinie lub nektarynki
- duże kiwi
- 1/2 czerwonej papryki
- puszka czerwonej fasoli
- 3-4 łyżki posiekanej natki
- 2 posiekane cebulki szalotki
- 2 łyżki miodu
- 1/4 łyżeczki sosu tabasco lub chili
- sok z limonki lub cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 filety z halibuta lub innej ryby (np. turbot, makrela, łosoś, flądra)
- 4 pełnoziarniste bułeczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brzoskwinie, kiwi oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Warzywa wymieszaj z osączoną fasolą, natką, cebulą, miodem, solą, sosem tabasco oraz połową soku z limonki lub cytryny. Odstaw, żeby smaki się "przegryzły".
- Pozostałym sokiem skrop rybę i grilluj ją po 3-4 minuty z każdej ze stron.
- Rozłóż filety na talerze. Każda porcje obłóż owocowo-warzywną sałatką.
- Halibuta z grilla podawaj z salsą i pełnoziarnistą bułeczką pokrojoną w kromeczki. Kromki pieczywa również możesz podgrzać lub podpiec na grillu.