Halibut z grilla podawany z salsą

2021-03-29
MK
grillowany halibut z sosem tabasco
Autor: Shutterstock Halibut z grilla
łatwy
35 min
4

Przepis na halibuta z grilla! Grillowana ryba podawana z kolorową sałatką warzywno-owocową z sosem tabasco podbije podniebienia każdego wielbiciela ryby z grilla. Będzie ostro i smacznie! Halibuta możesz zastąpić inną ulubioną rybą, np. turbotem, łososiem lub flądrą.

SKŁADNIKI

  • 2 brzoskwinie lub nektarynki
  • duże kiwi
  • 1/2 czerwonej papryki
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki posiekanej natki
  • 2 posiekane cebulki szalotki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki sosu tabasco lub chili
  • sok z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 filety z halibuta lub innej ryby (np. turbot, makrela, łosoś, flądra)
  • 4 pełnoziarniste bułeczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brzoskwinie, kiwi oraz paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Warzywa wymieszaj z osączoną fasolą, natką, cebulą, miodem, solą, sosem tabasco oraz połową soku z limonki lub cytryny. Odstaw, żeby smaki się "przegryzły".
  • Pozostałym sokiem skrop rybę i grilluj ją po 3-4 minuty z każdej ze stron.
  • Rozłóż filety na talerze. Każda porcje obłóż owocowo-warzywną sałatką.
  • Halibuta z grilla podawaj z salsą i pełnoziarnistą bułeczką pokrojoną w kromeczki. Kromki pieczywa również możesz podgrzać lub podpiec na grillu.
MK