Grzanki z BAKŁAŻANEM I MOZZARELLĄ [przepis na grill]
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Bakłażan to popularne warzywo w kuchni włoskiej, ale nie tylko. Obecnie doceniamy smak błyszczącego bakłażana, można go bardzo łatwo przyrządzić insprując się przepisami na grilla. Zobacz, jak zrobić szybkie i proste danie w sam raz na sezon grillowy - grzanki z bakłażanem, mozzarellą, pomidorem i bazylią. To typowo włoskie danie, które będzie pomysłem również dla wegetariańskiej kuchni.
Zobacz przepis: Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla [długo marynowane]
SKŁADNIKI
- 4 plasterki bakłażana
- 2 kromki chleba żytniego
- 2 plastry sera mozzarella
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj bakłażana - pokrój go na centymetrowe plastry, następnie posyp solą i odstaw na 15 minut.
- W międzyczasie musisz rozgrzać grill. Po upływie kwadransa opłucz bakłażana pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Warzywo grilluj przez około 5 minut z jednej strony, aż powstaną ciemne pręgi. Potem przełóż na drugą stronę, posyp solą (koniecznie wybierz morską), skrop oliwa z oliwek i grilluj przez kolejne 5 minut.
- Opiecz chleb w na grillu, ewentualnie na patelni grillowanej, piekarniku lub opiekaczu.
- Przygotowane grzanki ułóż na metalowej kratce, na chlebie połóż krążek bakłażana i po krążku sera mozzarella. dołóż bazylię i włóż na chwilę pod grill w piekarniku. Wyjmij grzanki, gdy ser zacznie się topić i lekko się zrumieni. Grzanki posyp pieprzem, dopraw solą do smaku i skrop oliwą z oliwek.