Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla [długo marynowane]

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grilla
Autor: Shutterstock Szaszłyki z kurczaka i pieczarek z grill
łatwy
15 min
4

Sekret wyśmienitych szaszłyków z kurczaka i pieczarek z grilla tkwi w długim marynowaniu. Można je nawet przygotować dzięń wcześniej i marynować w lodówce przez noc. Dzięki temu mięso będzie delikatne, jędrne i smaczne.

SKŁADNIKI

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 5 pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj marynatę. Czosnek obierz, posiekaj. Wymieszaj z jogurtem. Dodaj curry, kurkumę, 1 łyżkę oliwy i chili.
  • Kurczaka umyj, osusz, pokrój w grubą (ok. 1,5 cm) kostkę, posól. Wymieszaj z marynatą i wstaw do lodówki przynajmniej na 6 godzin.
  • Po upływie tego czasu, umyj cukinię i pieczarki. Pokrój na kawałki i obtocz w 2 łyżkach oliwy.
  • Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę kurczaka, cukinię i pieczarkę.
  • Rozgrzej grill, ułóż na nim szaszłyki. Piecz, obracając, aż kurczak będzie miękki. Przed podaniem skrop cytryną. Podawaj z opiekanymi ziemniakami, sałatką i dipem jogurtowym.
Zuzanna Lubart