Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna

2021-11-04
Tarta z pieczarkami - pyszna, niedroga, efektowna
Autor: Shutterstock Tartę z pieczarkami przygotujesz bardzo łatwo z powszechnie dostępnych składników
łatwy
60 min
4

Tarta z pieczarkami  to  doskonałe wytrawne ciasto, łatwe do przygotowania z powszechnie dostępnych składników. Najlepiej smakuje na ciepło, ale na drugi  dzień także można jej kawałki zabrać na lunch do pracy. Wegetarianie mogę z powodzeniem pominąć kiełbasę.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (użyłam L)
  • Nadzienie:
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 250 g dobrej kiełbasy wiejskiej (opcjonalnie)
  • 160 g tartego żółtego sera
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki kremówki
  • dodatkowo: tłuszcz do smażenia - najlepsze będzie masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ze składników na ciasto szybko je zagnieć - jeśli nie będzie się chciało uformować, możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Ciastem wylep posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Formę nakryj folią i schłódź przez około godzinę.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni, ciasto nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i dociąż ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  • Podpiecz 10 minut, a następnie zdejmij papier z grochem i zapiecz kolejne 5 minut - po tym czasie ostudź.
  • Gdy ciasto się piecze - przygotuj nadzienie. Cebulę pokrój w kostkę lub w piórka, podsmaż krótko na rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż cebulę przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała (ja patelnię przykryłam na ten czas pokrywką).
  • Pieczarki obierz i pokrój w plasterki (lub w półplasterki jeśli pieczarki są duże), usmaż grzyby na patelni na której była smażona wcześniej cebula.
  • Kiełbasę pokrój w drobną kostkę i krótko podsmaż.
  • W misce wymieszaj cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wyłóż nadzienie na podpieczony spód.
  • W dużej misce rozkłóć jajka z solą i pieprzem, dodaj mleko i kremówkę, wymieszaj.
  • Do mieszaniny jajecznej dodaj starty ser. Wylej masę do tartę.
  • Zapiekaj w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana.Podawaj na ciepło.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?