Tarta z cukinią i serem ricotta – sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Cukinia jest dostępna w sklepach przez cały rok, jednak jej sezon przypada właśnie na lato – wtedy możemy ją mieć z własnego ogródka lub tanio kupić na targu. Cukinia najlepsza jest młoda i mała. Większe owoce cukinii mają twardsza skórkę i duże pestki, ale nadal nadają się na przykład na leczo. Tym razem proponujemy przygotowanie tarty z cukinii z serem ricotta, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szkl. mąki
- 150 g kostki masła
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
- szczypta soli
- FARSZ:
- 2 małe cukinie
- 2 jajka
- 1 łyżka ajwaru – past z papryki i bakłażana
- 250 g sera ricotta
- oregano (najlepiej świeże)
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, soli, pokrojonego na kawałki zimnego masła oraz śmietany zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny.
- Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wkładamy do natłuszczonej masłem formy o średnicy 25 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy fasolą (na ciasto nakładamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy fasolę). Ciasto pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
- Ser ricotta wykładamy do miseczki, dodajemy ajwar, jajka, sól i pieprz. Umytą cukinię kroimy na cienkie plastry. Na spód tarty wykładamy masę serową. Układamy plastry cukinii i posypujemy oregano (można skropić odrobiną oliwy z oliwek). Tarte ponownie wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy jeszcze przez 25 minut.