Tarta z brokułami i serem feta - dobry przepis!
2021-11-03
łatwy
50 min
4
Przepis na wytrawna tartę z brokułami i serem feta! Tarta brokułowa na kruchym cieście z warstwą kremowego sera i aromatyczną cebulą - ten przysmak powinni wypróbować wszyscy smakosze wytrawnych ciast. Oto sprawdzony przepis na pyszną tartę brokułową z serem feta.
SKŁADNIKI
- Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 120 g masła
- jajko
- sól i pieprz
- Składniki na nadzienie:
- 1 opakowanie sera feta
- brokuły
- 1 cebula
- 4 jajka
- 150 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodajemy masło, jedno żółtko i zagniatamy. W trakcie ugniatania dodajemy łyżkę wody i szczyptę soli. Po ugnieceniu, ciasto przykryte folią wkładamy do lodówki.
- Brokuły myjemy, dzielimy i podgotowujemy parę minut w osolonej wodzie.
- Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni.
- Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i zmiażdżonym czosnkiem.
- Ser feta kroimy w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy.
- Formę do tart smarujemy masłem, a następnie wykładamy ciastem.
- Nakłuwamy w paru miejscach i wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni C. Podpiekamy przez 10 minut.
- Następnie na ciasto układamy cebulę, brokuły i ser feta. Zalewamy masą ze śmietany i jajek. Pieczemy przez ok. 20-25 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego