Grzyby leśne: szybkie paszteciki grzybowe w cieście francuskim

Grzyby leśne: szybkie paszteciki grzybowe w cieście francuskim

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Świeże leśne grzyby można wykorzystać do przygotowania pasztecików z ciasta francuskiego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grzyby leśne zazwyczaj smażymy, dusimy, podajemy ze śmietaną, z jajkami. A gdyby tak przyrządzić z nich pyszne paszteciki? I to mało pracochłonne - bo z gotowego ciasta francuskiego? Sprawdź przepis!

Składniki

  • 35 dag świeżych grzybów leśnych - mogą być mieszane, mogą być jednego gatunku

  • 2 opakowania mrożonego ciasta francuskiego

  • 3 jajka

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka masła

  • 50 ml śmietany

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ciasto francuskie wyjąc z lodówki wcześniej by miało pokojową temperaturę - gdy mrożone - rozmrozić.

  • Jedno jajko rozmącić.

  • Grzyby oczyścić, pokroić w plastry.

  • Cebulę oczyścić, posiekać i zeszklić na maśle.

  • Dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.

  • Pozostałe jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  • Tak przygotowanym sosem polać grzyby i mieszać, aż jajka się zetną.

  • Ciasto pokroić w kwadraty lub prostokąty, rozłożyć na nich ostudzone nadzienie.

  • Następnie dokładnie zlepić przeciwne boki.

  • Ciasto francuskie z nadzieniem posmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze.

  • Piec ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 

 

Ocena: 0