Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie

Pieczone klopsiki z bakłażana i pieczarek
Autor: Shutterstock Pieczone klopsiki z bakłażana i pieczarek podane z ryżem i sosem pomidorowym
łatwy
30 min
4

Klopsiki z bakłażana i pieczarek smakują niebiańsko. Polecam ten łatwy przepis na wegetariańskie pulpeciki, których przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Można je podać z sosem pomidorowym do ryżu lub makaronu. Doskonałe są także jako przekąska lub przystawka. Pyszności!

Przepisy z bakłażanem, które musisz spróbować

Polecamy sprawdzone przepisy z bakłażanem, który jest latem tańszy, a do tego zdrowy i sycący. 

Bakłażany na ostro: przepis na pikantną sałatkę z oberżyny

Pyszne warzywa pieczone: łatwa sałatka na ciepło z bakłażana, cukinii, papryki

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Zupa z bakłażana: łatwy przepis na jarzynową zupę

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

SKŁADNIKI

  • 1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 200-250 g pieczarek, przekrojonych na pół
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca, zmiksowanych na drobne okruchy
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na blachę wyłóż pokrojonego bakłażana oraz przekrojone na pół pieczarki. Skrop 1 łyżką oliwy, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie w jednej warstwie na całej blasze.
  • Wstaw do piekarnika i piecze przez 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Warzywa zmiksuj w robocie na jednolitą masę. Jeśli wolisz bardziej grudkowatą strukturę, to po prostu zmiażdż pieczone warzywa tłuczkiem do ziemniaków.
  • Do masy dodaj pozostałe składniki: orzechy, tartą bułkę, parmezan i przyprawy. Wymieszaj.
  • Z masy uformują około 16-20 klopsików równej wielkości.
  • Pulpeciki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 20-25 minut lub do chwili, gdy się ładnie zrumienią.
  • Podawaj z sosem pomidorowym i dobrej jakości węglowodanami: ryżem, kaszą lub makaronem pełnoziarnistym. 
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej