Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie

Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczone klopsiki z bakłażana i pieczarek podane z ryżem i sosem pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki z bakłażana i pieczarek smakują niebiańsko. Polecam ten łatwy przepis na wegetariańskie pulpeciki, których przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Można je podać z sosem pomidorowym do ryżu lub makaronu. Doskonałe są także jako przekąska lub przystawka. Pyszności!

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan, pokrojony w kostkę

  • 200-250 g pieczarek, przekrojonych na pół

  • 2 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca, zmiksowanych na drobne okruchy

  • 1/2 szklanki startego parmezanu

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 duże jajko

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej

  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C i wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na blachę wyłóż pokrojonego bakłażana oraz przekrojone na pół pieczarki. Skrop 1 łyżką oliwy, oprósz tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i rozłóż równomiernie w jednej warstwie na całej blasze.

  • Wstaw do piekarnika i piecze przez 12-15 minut. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

  • Warzywa zmiksuj w robocie na jednolitą masę. Jeśli wolisz bardziej grudkowatą strukturę, to po prostu zmiażdż pieczone warzywa tłuczkiem do ziemniaków.

  • Do masy dodaj pozostałe składniki: orzechy, tartą bułkę, parmezan i przyprawy. Wymieszaj.

  • Z masy uformują około 16-20 klopsików równej wielkości.

  • Pulpeciki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz przez 20-25 minut lub do chwili, gdy się ładnie zrumienią.

  • Podawaj z sosem pomidorowym i dobrej jakości węglowodanami: ryżem, kaszą lub makaronem pełnoziarnistym. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).