Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Obłędnie pyszne kotlety bez mięsa: jedzcie ile chcecie!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz kotlety z kaszy gryczanej i buraków

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa ze względów zdrowotnych. Nie muszą jednak rezygnować ze swoich upodobań. Zamiast mięsa możne 2-4 razy w tygodniu podać bezmięsne kotlety z kaszy i warzyw, które smakują wybornie. Oto łatwy przepis na kotlety, które można jeść bez wyrzutów sumienia! 

Składniki

  • 100 gram kaszy gryczanej palonej

  • 1 średni burak upieczony lub ugotowany

  • 1 duża marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 2 łyżki maki pszennej

  • sól i pieprz do smaku

  • płatki owsiane zmielone do panierowania

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotować. Przestudzić. 

  • Buraka zetrzeć na drobnej tarce. Odstawić. 

  • Marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę i czosnek drobno posiekać. 

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchew, cebulę i czosnek, smażyć, aż warzywa stracą na objętości. 

  • Do misy malaksera dodać przestudzoną kaszę, startego buraka, usmażoną marchew z cebulą i czosnkiem oraz wybite jajka i mąkę. Zmiksować w trybie pulsacyjnym na jednorodną masę.

  • Masę przyprawić solą i pieprzem. 

  • Z masy formować okrągłe kotlety, obtaczać w płatka owsianych i smażyć do zrumienienia. 

  • Podawać na przykład z frytkami i sałatką ze świeżych warzyw. 

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).