Kotlety ziemniaczano-serowe z kukurydzą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kotlety z tłuczonych ziemniaków z dodatkiem sera i kukurydzy to świetne danie bezmięsne. Aby było pełnowartościowe można je podać z dodatkami proteinowymi: sałatką z jajkami. Ziemniaczane kotlety polecamy także mięsożercom, można je podać do gulaszu, zamiast zwykłych placków ziemniaczanych.
Polecamy do nich grzyby w białym sosie winnym, gulasz drobiowy z grzybami lub gulasz z żołądków drobiowych
SKŁADNIKI
- 1 szklanka tłuczonych ziemniaków z poprzedniego dnia
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki posiekanych cebulek szczypioru lubelskiego
- 4 czubate łyżki tartego sera typu cheddar lub innego o wyrazistym smaku
- 1 duże jajko, rozkłócone
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Łyżką umoczoną w oleju nabierać masę i kłaść na patelni, formując placuszki.
- Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony albo do zrumienienia.
- Gotowe kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Podawać z meksykańskim sosem pomidorowym i sałatką z kalafiora i jajek.