Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty: zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kotlety z ziemniaków i młodej kapusty to idealne połączenie ulubionych smaków. To także sprytny sposób na wykorzystanie duszonej młodej kapusty, która nam została z poprzedniego dnia. Te zniewalająco pulchne i smaczne kotlety bezmięsne świetnie sprawdzą się w roli ciepłej kolacji.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula lub 2 średnie
- 1,5 kg ziemniaków, mącznistych lub oznaczonych "do pieczenia"
- 2 jajka M
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 pęczek koperku, posiekany
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę zszatkować drobno, cebulę również zszatkować lub drobno posiekać.
- Kapustę i cebulę posypać solą, wygnieść i odstawić na 30 minut. Kapustę odcisnąć. Zalać wodą niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Odparować większość wody. Ostudzić.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedzić, przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc.
- Do dużej miski przełożyć ugotowaną kapustę, ziemniaki, dodać jajka i mąkę. Wymieszać wszystko razem. Dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać.
- Z masy formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Podawać z sosem pieczarkowym lub śmietanowym.