Kalafiorowe placki: łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora

Kalafiorowe placki: łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kalafiorowe racuchy, pyszne placki z kalafiora

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafiorowe placki są pyszne. Wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu zaskoczą Was swoim smakiem. Oto łatwy przepis na pyszne racuchy z kalafiora!

Składniki

  • 1 kalafior średnich rozmiarów

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • sól i pieprz do smaku

  • 3-5 łyżek oleju roślinnego do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafior rozdrobnić w robocie kuchennym.

  • Przełożyć rozdrobnionego kalafiora do dużej miski i dodać pozostałe składniki: rozmącone jajka, mąkę, proszek do pieczenia, 2 łyżki oleju roślinnego oraz przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać do uzyskania mikstury o konsystencji pasty. Jeśli jest zbyt miękka i lepka to dodać mąki i wymieszać.

  • Używając łyżki do lodów jako miarki, uformować małe placki o grubości około 1 cm. Możesz je zmniejszyć lub powiększyć w zależności od osobistych preferencji.

  • Smażyć placki na średnim ogniu na niewielkiej ilości oleju roślinnego przez około 2 minuty z każdej strony.

  • Placki podawać z jogurtem czosnkowym lub ulubionym sosem.

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).