Zupa kalafiorowa: przepis na tradycyjną zupę z kalafiorem, ziemniakami i marchewką
2023-06-20
łatwy
45 min
4
Zupa kalafiorowa - to sentymentalna zupa, o której czasem marzymy przenosząc się myślami do zup z dzieciństwa. Zupę kalafiorową można przyrządzać w sezonie na świeże warzywa, ale znakomicie wyjdzie nam też z kalafiorów mrożonych. Kalafiorowa to smaczna i łatwa do przygotowania zupa, za którą często przepadają dzieci.
Zupę można podawać posypaną małymi grzankami czosnkowymi, doskonale smakuje też z pajdą świeżego wiejskiego chleba. Dla mnie taka kalafiorowa to smak wakacji, bo najlepiej smakuje mi przygotowana z młodych, aromatycznych warzyw. Posypana koperkiem, z dodatkiem kleksa śmietany i ze świeżym chlebem zastępuje mi cały obiad - oczywiście czasem muszę jeszcze sobie odrobinę dolać...
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 udko z kurczaka
- 1/4 selera (korzeń)
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżeczki masła utarte z 2 łyżeczkami mąki pszennej
- ewentualnie kwaśna śmietana lub jogurt grecki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obieramy i myjemy, marchew i pietruszkę kroimy w krążki, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kostkę w kostkę, a selera pozostawiamy w całości.
- Do garnka wrzucamy udko, zalewamy wodą w ilości 1,5 l, czyli ok. 6 szklanek. Zagotowujemy.
- Dodajemy wszystkie warzywa oprócz kalafiora. Solimy i doprowadzamy do wrzenia.
- W trakcie gotowania zdejmujemy szumowiny.
- Po ok. 20 minutach dodajemy kalafiora. Gotujemy do miękkości kalafiora.
- Gdy kalafior będzie prawie miękki. Wyławiamy seler i wyrzucamy go. Wyjmujemy ugotowaną nogę kurczaka, obieramy z mięsa, które dość drobno kroimy i dodajemy z powrotem do zupy.
- Na koniec dodajemy do zupy masło utarte z mąką. Mąka zagęści zupę, a masło podkreśli smak kalafiora. Zagotowujemy.
- Zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dla wielbicieli można do zupy dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?