Kalafior grillowany z sosem curry - inny pomysł na warzywa z grilla

Kalafior grillowany z sosem curry - inny pomysł na warzywa z grilla

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kalafior z grilla doskonale smakuje z wszelkiego rodzaju ostrymi sosami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior, ze względyu na swój delikatny smak, przez wiele osób uważany jest za warzywo nudne. Wszystko jest jednak kwestią sposobu przyrządzenia. Delikatnego kalafiora bardzo ożywi opiekanie na grillu i dodatek sosu z orientalną nutą curry.

Składniki

  • 1 mały kalafior

  • olej do smarowania

  • sproszkowana kurkuma

  • 250 g sera rokpol

  • 100 ml mleka

  • 50 ml gęstej śmietany

  • 1 łyżeczka curry

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszony ser rokpol, śmietanę i curry.

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy podgrzewając, ale nie gotując, do osiągnięcia gładkiej konsystencji sosu.

  • Kalafiora myjemy, osuszamy, dzielimy na małe różyczki, smarujemy olejem, posypujemy kurkumą i grillujemy po 5 minut z każdej strony.

  • Podajemy na półmisku.

  • Sos serowy z curry do polewania warzyw serwujemy oddzielnie.

Ocena: 0