Jak zrobić szparagi zapiekane po francusku?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Ale żeby szparagi nie znudziły się, warto sięgnąć do nowych przepisów, a najlepiej z kuchni francuskiej. Wbrew pozorom dania wysublimowane w smaku nie są zbyt trudne do wykonania.
SKŁADNIKI
- 75-80 dag szparagów
- 1 średnia cebula
- 4 pomidory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- starty ser do posypania zapiekanki (ok. 5 dkg)
- 1 łyżka tartej bułki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie myjemy szparagi.
- Trzeba odciąć twarde końcówki, białe szparagi są bardzie włókniste dlatego najlepiej je obrać (obieraczką do warzyw).
- Tak przygotowane szparagi związujemy w pęczek i wkładamy do wrzącej i posolonej wody.
- Gotujemy je około 15 minut.
- Wyjmujemy z wody i dokładnie odsączamy (najlepiej na papierowym ręczniku).
- Roztapiamy połowę masła w żaroodpornym naczyniu i układamy w nim szparagi.
- Posypujemy tymiankiem i drobno posiekaną cebulą.
- Na wierzchu układamy pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę.
- Naczynie dokładnie przykrywamy folią aluminiową lub szczelną pokrywką i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 175 st.) na pół godziny.
- Po tym czasie zdejmujemy folię lub przykrywkę, posypujemy szparagi żółtym serem i pozostałym masłem i zrumienioną bułką tartą.
- Teraz trzeba całość krótko zapiec, najlepiej włączając na chwilę termoobieg lub podwyższając temperaturę pieczenia.
- Po chwili zapiekane szparagi są gotowe.