Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami: ten przepis nie ma sobie równych

Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami
Autor: Shutterstock Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami
łatwy
10 min
4

Ziemniaki pieczone z papryką i kaparami nie mają sobie równych. Najbardziej lubię pieczone ziemniaki. W tym przepisie zwykłe kartofle zamieniają się w wyborny posiłek pełen pikanterii i smaku. Polecam!

Jak upiec najlepsze ziemniaki?

Pieczone ziemniaki wprowadzają mnie w błogostan. Są sycące, pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu. 

Nie obiera ziemniaków. Wyjątek stanowią odmiany o grubej lub łuszczącej się skórce. Pod skórką jest mnóstwo odżywczych składników. Skórka to także doskonałe źródło błonnika, który reguluję pracę naszych jelit.  

Do pieczenia najlepiej wybierać specjalne odmiany, ale tak naprawdę większość dostępnych na naszym rynku odmian się sprawdzi. Zobacz: Odmiany ziemniaków: jakie ziemniaki wybrać do konkretnej potrawy?

Można użyć każdego rodzaju papryki, również dodać nieco ostrej. Zobacz także: Jakie właściwości ma papryka, czyli pieprzowiec roczny?

Zamiast cebuli możecie wykorzystać szalotkę, dymkę, czosnek lub pora. 

W przepisie najlepiej sprawdzi się łagodny w smaku olej roślinny: słonecznikowy lub rzepakowy. Można także użyć oliwy extra vergin. Będzie doskonale konweniować z goryczką papryki i pikantnym smakiem kaparów.

Kapary najlepiej wybrać marynowane w occie. Jeśli macie solone, to należy je wypłukać z soli lub nie solić potrawy. 

Polecam pyszne przepisy na pieczone ziemniaki sycące i poprawiające humor:

Najlepsze ziemniaki pieczone po portugalsku: chrupiące i pożywne

Ziemniaki pieczone po grecku: tak pyszne, że nie trzeba nic więcej

Pieczone ziemniaki w curry: fenomenalny dodatek do obiadu

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem: ten przepis was zachwyci

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 papryki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kaparów, odsączonych z octu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaków z cienką skórką nie obierać. Pozostałe obrać. Umyć i pokroić na kawałki.
  • Z papryki usunąć gniazda nasienne razem z pestkami. Pokroić w paseczki.
  • Cebulę obrać i pokroić w piórka. 
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blasze położyć ziemniaki, paprykę, cebulę i kapary. 
  • Warzywa polać olejem, posypać solą i wymieszać.
  • Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 200°C.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej