Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko

Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sycący gulasz wegański z soczewicy i pieczarek

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Wegański gulasz z soczewicy i pieczarek: przepis na danie bogate w białko

Składniki

  • 1 1/2 szklanki zielonej soczewicy

  • 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki

  • 1 marchew, starta na tarce

  • 1 cebula, pokrojona drobno

  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 3 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego

  • 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona zielona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna. 

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut. 

  • Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy.  Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 

  • Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.

  • Na koniec dodać nieaktywne drożdże w płatkach, wymieszać i podawać z makaronem pełnoziarnistym, puree ze słodkich ziemniaków lub kopytkami. 

Ocena: 4,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).