Sycące placki brokułowe z ciecierzycą: łatwy przepis na pożywny obiad
2020-10-20
łatwy
30 min
4
Sycące placki brokułowe z ciecierzycą to łatwy przepis na wegański obiad. W tych odżywczych plackach jest wszystko czego potrzebuje Twój organizm. Pożywne i tak proste w przygotowaniu!
SKŁADNIKI
- 1 1/2 szklanki różyczek brokuła, około 500 g
- 1/2 szklanki napoju roślinnego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy lub 1/3 szklanki innej mąki
- 2 łyżki odżywczych drożdży
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli lub do smaku
- 1/3 szklanki roślinnego zamiennika sera, startego, opcjonalnie
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę w garnku. Dodaj brokuły i gotuj przez około 1 minutę, aż będą ugotowane na półtwardo. Odsącz i wrzuć do zimnej wody na 30 sekund. Odłóż na bok.
- W dużej misce energicznie ubij napój roślinny i siemię lniane. Dodaj mąkę, odżywcze drożdże, cebulę w proszku, czosnek w proszku, sól i ser (jeśli go używasz). Dobrze wymieszaj. Dodaj ugotowane brokuły i ciecierzycę. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Ciasto będzie bardzo lepkie.
- Podgrzej około 1 cm oleju na patelni na średnim ogniu. Na patelnię kładź czubate łyżki ciasta, lekko dociśnij kupki ciasta, aby uformować placki. Zachowaj między placki kilka centymetrów odstępu, sprzyja do ładnemu zrumienieniu ciasta.
- Smaż przez 2-3 minuty, aż spód się zarumieni, następnie odwróć i smaż, aż druga strona będzie złotobrązowa. Zmniejsz ogień, jeśli placki rumienią się zbyt szybko.