Najlepsze pieczone warzywa marynowane: przepis na wakacje od kuchni

Pieczone warzywa letnie
Autor: Shutterstock Pieczone warzywa swój niepowtarzalny smak zawdzięczają specjalnej marynacie
łatwy
30 min
4

Pieczone letnie warzywa, tak jak cukinia, bakłażan i papryka są przepyszne. Pieczenie pozwala pogłębić ich przesiąknięty słońcem smak. Jeszcze lepsze będą warzywa wcześniej zamarynowane. To naprawdę zajmie ci tylko chwilkę. Oto mój letni przepis na wakacje od kuchni, czyli pieczone warzywa marynowane!

Zapiekanka - idealne rozwiązanie dla zapracowanych

Potrawy, których przygotowanie można podzielić na etapy to prawdziwie genialne rozwiązanie dla zapracowanych. Co prawda wymaga to planowania z wyprzedzeniem, ale nikt nie mówił, że życie karmicielki jest łatwe! Ale staram się, jak mogę ułatwić Ci to życiowe zadanie. Zatem do dzieła! 

Jeśli chcesz wzbogacić swoje warzywne danie w więcej składników odżywczych i się napracować to wypróbuj jeden ze sprawdzonych przepisów redaktorek Beszamel.pl z ryżem lub makaronem

Poprzedniego dnia ugotuj ryż, aby na drugi dzień maksymalnie skrócić przygotowania. 

Polecam przepis  na Zapiekany ryż z mięsem mielonym, cukinią, pomidorami i serem

Wypróbuj także Gyros zapiekany z cukinią i papryką Koniecznie spróbuj również przepisu na Genialną zapiekankę z cukinii, mielonego mięsa i ziemniaków

Jeśli nie lubisz ryżu, to ugotuj makaron! Oto świetny Zapiekany makaron z mięsem, twarogiem i żółtym serem: smak wart milion dolarów! A także Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane na pomidorach

SKŁADNIKI

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 3 średnie pomidory
  • 1 puszka krojonych pomidorów lub 330 ml dobrego przecieru
  • na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka stołowa octu 10%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub innego roślinnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyj. Cebulę obierz z łuski. Również czosnek. Z papryki odkrój górną część razem z ogonkiem i usuń gniazdo nasienne. 
  • Warzywa pokrój na plastry grubości 1,5 cm i przełóż do miski. 
  • Wymieszaj składniki marynaty z czosnkiem. Zalej marynatą warzywa i wymieszaj. Najlepiej dłońmi. Przykryj i odstaw na 1 godzinę. 
  • Naczynie do zapiekania posmaruj olejem. Ułóż w nim pionowo plastry warzyw. Najlepiej naprzemiennie: cukinia, cebula, bakłażan, pomidor, papryka itd. 
  • Wierzch warzyw polej siekanymi pomidorami z puszki razem z sokiem. 
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 30-40 minut. 
  • Podaj od razu. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej