Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane na pomidorach

Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą zapiekane na pomidorach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaronowe muszle ze szpinakiem i ricottą to pyszny obiad we włoskim stylu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne makaronowe muszle wypełnione po brzegi aksamitnym, szpinakowo-serowym nadzieniem najlepiej smakują, gdy zapieczemy je w sosie pomidorowym.

Składniki

  • 400 g makaronu w kształcie dużych muszli

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1/2 szklanki mleka

  • 300 g mrożonego szpinaku

  • 1 opakowanie sera ricotta

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Muszle ugotować al dente wg instrukcji z opakowania. Odcedzić, przelać zimną woda i odstawić.

  • Bułkę tartą zmiksować z mlekiem i 3 łyżkami oliwy, następnie dodać rozmrożony i osączony szpinak oraz ricottę i zmiksowac na gładką masę.

  • Do pomidorów dodać przeciśnięty czosnek i resztę oliwy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

  • Muszle wypełnić masa szpinakową i ułożyć na pomidorach. Przykryć

  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 20 min.

Duże makaronowe muszle, czyl conchiglioni, to  produkt idealny do nadziewania. Pasują do nich  farsze mięsne, warzywne, serowe, a także z wędlin. Makaronowe muszle, wcześniej ugotowane, można podawać nie tylko na ciepło, ale też na zimno - faszerowane np. sałatką lub pastą.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5