Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Najlepsze kotlety z grochu łuskanego i kaszy manny to łatwy przepis na pyszny bezmięsny posiłek. Groch łuskany kojarzy się jedynie z mięsem, a niesłusznie. Kuchnia polska, a szczególnie staropolska, bogata jest w jarskie przepisy z łuskanym grochem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na kotlety:
- 1 szklanka grochu łuskanego
- 1 cebula
- 100 g kaszy manny
- 4-6 łodyżek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- Na sos pomidorowy:
- 300 ml soku pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka prowansalskich ziół
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch wypłukać, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Wodę zlać, wlać 2 szklanki świeżej wody i gotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
- Groch rozdrobnić na puree za pomocą blendera.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 sekund, następnie odcedzić.
- Do puree grochowego dodać sparzoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki i ponownie zblendować.
- Do purre grochowego dodać połowę kaszy manny (50 g), sól i pieprz. Wymieszać i pozostawić 15-20 minut.
- Z masy formować owalne kotlety. Panierować w pozostałej kaszy mannej lub w płatkach kukurydzianych.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety do zrumienienia z obu stron.
- Wymieszać sok pomidorowy z koncentratem, ziołami prowansalskimi, cukrem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowany sos wlać do patelni ze zrumienionymi kotletami. Dusić 15 minut. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić jeszcze 5 minut.
- Podawać z mieszanką ryżu i świeżymi warzywami.