Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aromatyczny gulasz z soczewicy i pieczarek zapieczony pod puree z batatów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz z soczewicy i grzybów zapiekany pod puree ze słodkich ziemniaków to pełnowartościowy posiłek bezmięsny. Bogactwo smaków i substancji odżywczych syci na długo. Przepis polecam nie tylko weganom, ale wszystkim, którzy wątpią w smak warzyw. Warzywa są przepyszne, szczególnie w tym pysznym przepisie.  

Składniki

  • Na gulasz:

  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy

  • 250 g brązowych pieczarek, pokrojonych na plasterki

  • 1 cebula, pokrojona na talarki

  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane

  • 3 łyżki oliwy lub oleju

  • 1 szklanka bulionu warzywnego

  • 1 1/2 szklanki napoju owsianego lub migdałowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

  • 1/2 łyżeczki oregano

  • 1/2 łyżeczki tymianku

  • 1/2 łyżeczki rozmarynu

  • Na puree:

  • 500 g batatów, słodkich ziemniaków

  • 1/4 szklanki wegańskiego parmezanu lub płatków drożdżowych

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na 1 godzinę przed gotowaniem soczewicę zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Namoczona soczewica szybciej się gotuje i jest lżej strawna, również mniej wiatropędna. 

  • Ugotować słodkie ziemniaki do miękkości, odstawić do ostygnięcia. 

  • W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.

  • Do garnka dorzucić grzyby i smażyć przez 3-5 minut. Grzyby wypuszczą sok, a gdy on odparuje można działać dalej.

  • Dodać odsączoną soczewicę, bulion i napój owsiany oraz wszystkie przyprawy.  Przykryć pokrywką i dusić 20 minut. 

  • Po 20 minut spróbować, czy soczewica jest już miękka i ewentualnie przedłużyć gotowanie.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C.

  • Ziemniaki zmiksować na puree. Wymieszać z parmezanem (płatkami drożdży i przyprawami). 

  • Gulasz przelać do jednego dużego naczynia żaroodpornego lub do mniejszych kokilek. Na wierzchu rozłożyć warstwę puree ze słodkich ziemniaków. 

  • Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200°C.

Ocena: 3,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).