Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina

2021-03-29
Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina
Autor: Shutterstock Łopatka z szynkowara smakuje wyśmienicie z kromką świeżego, białego pieczywa.
łatwy
120 min
4

Łopatka z szynkowara to samodzielnie przygotowana domowa wędlina jest o niebo lepsza niż ta kupiona w markecie. Warto zainwestować w szynkowar, który pozwala przygotować pyszne mięsne kąski - nie tylko z szynki. Znakomicie nadaje się do tego na przykład wieprzowa łopatka, a także bardzo lubiane i dietetyczne mięso drobiowe.

 Przeczytaj także:

Ile mięsa jest w kilogramie wędliny? Czym producenci wędlin zwiększają ich objętość i wagę?

Domowe wędliny na świąteczny stół - 10 sprawdzonych przepisów

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 czubate łyżeczki soli peklowanej
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs
  • 100 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w sporą kostkę, zasypać w misce solą i przyprawą do mięs. Dodać żelatynę oraz wodę i dokładnie wymieszać.
  • Mieszać dotąd, aż mięso stanie się kleiste. Wtedy naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie doby. Po 24 godzinach przemieszać mięso.
  • Po dwóch dobach mięso ciasno ułożyć w szynkowarze i szczelnie zamknąć urządzenie. Całość wstawić do dużego garnka. nalać do niego tyle wody, aby sięgała do wysokości 5/6 szynkowara.
  • Podgrzewać przez 90 min utrzymując temperaturę 80 st.C. Następnie wyjąć szynkowar Z WODY, schłodzić pod zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowara.