Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina

Łopatka z szynkowara - smaczna domowa wędlina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łopatka z szynkowara smakuje wyśmienicie z kromką świeżego, białego pieczywa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Samodzielnie przygotowana domowa wędlina jest o niebo lepsza niż ta kupiona w markecie. Warto zainwestować w szynkowar, który pozwala przygotować pyszne mięsne kąski - nie tylko z szynki. Znakomicie nadaje się do tego na przykład wieprzowa łopatka.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 2 czubate łyżeczki soli peklowanej

  • 1 płaska łyżka żelatyny

  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięs

  • 100 ml wody


Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokroić w sporą kostkę, zasypać w misce solą i przyprawą do mięs. Dodać żelatynę oraz wodę i dokładnie wymieszać.

  • Mieszać dotąd, aż mięso stanie się kleiste. Wtedy naczynie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie doby. Po 24 godzinach przemieszać mięso.

  • Po dwóch dobach mięso ciasno ułożyć w szynkowarze i szczelnie zamknąć urządzenie. Całość wstawić do dużego garnka. nalać do niego tyle wody, aby sięgała do wysokości 5/6 szynkowara.

  • Podgrzewać przez 90 min utrzymując temperaturę 80 st.C. Następnie wyjąć szynkowar Z WODY, schłodzić pod zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin.

  • Po tym czasie wyjąć wędlinę z szynkowara.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3