Boczek pieczony z owocami na świąteczny stół

Boczek pieczony z owocami na świąteczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Boczek pieczony z owocami można podawać na gorąco lub na zimno.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 150 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chrupiący, aromatyczny boczek  pieczony z owocami, pachnący majerankiem i suszonymi śliwkami. Polecamy go zarówno w wersji na ciepło, jak i jako jeden z elementów świątecznej deski wędlin.

Składniki

  • 1 kg chudego, surowego boczku

  • 100 g suszonych moreli

  • 100 g suszonych śliwek

  • 3 winne jabłka

  • duża cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • szklanka bulionu

  • pół kieliszka białego, wytrawnego wina

  • łyżka smalcu

  • 2 łyżeczki cukru

  • łyżeczka majeranku

  • sól, pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele i śliwki umyć i sparzyć wrzątkiem, osączyć, przełożyć do salaterki. Posypać cukrem, zalać winem i odstawić na godzinę.

  • Boczek umyć i dokładnie osuszyć, natrzeć czosnkiem utartym z solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Następnie zrolować go i związać.

  • Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia.

  • Obłożyć cieniutko pokrojoną cebulą i owocami pokrojonymi w paseczki i skropić winem, w którym moczyły się owoce, przykryć.

  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 100 min, polewając często bulionem. Pod koniec pieczenia mięso odkryć.

Ocena: 3,3