Zupa ziemniaczana z papryką i pomidorami

Zupa ziemniaczana z papryką i pomidorami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ziemniaczana z papryką i pomidorami to pyszna alternatywa dla klasycznej kartoflanki. Prosty przepis na przygotowanie pożywnej zupy spodoba się każdemu początkującemu kucharzowi i kucharce. W tym wydaniu warzywa są pyszne. 

 

Składniki

  • 1 szklanka posiekanej cebuli

  • 1 szklanka posiekanej papryki czerwonej, zielonej lub mieszanej

  • 3 utarte ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • 1 litr wody

  • 2 szklanki posiekanych ziemniaków

  • 1 szklanka posiekanych pomidorów

  • 1 szczypta startej skórki z cytryny

  • 1 łyżka soku cytrynowego

  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę, paprykę i czosnek uduś na oleju z małą ilością wody.

  • Dodaj ziemniaki i pomidory. Zalej wodą. Zagotuj.

  • Dorzuć startą skórkę cytrynową, sok z cytryny i trochę soli. Gotuj warzywa do miękkości.

  • Dopraw zupę do smaku. Serwuj posypaną natką pietruszki.

Ocena: 3,8