Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki rozgrzewa, gdy tylko na nią spojrzeć

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa z czerwonej soczewicy i papryki jest gęsta, aromatyczna, z wyczuwalnymi kawałkami warzyw, a dzięki dodatkowi czerwonej soczewicy bardzo zdrowa i pożywna. W sam raz na chłodniejsze dni.

Składniki

  • połowa niedużej cebuli

  • 1 nieduży seler naciowy

  • 1 mały por

  • 2 czerwone papryki

  • 1 marchewka

  • 4 pomidory lub 400g puszka pomidorów

  • 200g czerwonej soczewicy

  • około litr bulionu warzywnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1-2 łyżki oliwy

  • przyprawy: sól, pieprz, słodka lub ostra papryka (zależnie od naszych upodobań)

  • do podania: świeżo pokrojona pietruszka, ewentualnie chrupiące pieczywo

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, selera, pora i marchewkę. Smażyć przez około 10-15 minut aż warzywa będą miękkie.

  • Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i podsmażać przez kolejne 5 minut.

  • Soczewicę zalać zimną wodą, wypłukać, odcedzić i dodać do garnka z warzywami. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je obrać i pokroić w drobną kostkę i w tym momencie dorzucić do garnka (podobnie postępujemy w przypadku pomidorów z puszki).

  • Całość zalać bulionem, doprawić solą, pieprzem i słodką/ostrą papryką, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować przez około 25 minut lub do momentu kiedy soczewica stanie się miękka.

  • Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną pietruszkę, ewentualnie jeszcze doprawić do uzyskania pożądanego smaku.

  • Zupa świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub tostami.

Ocena: 3,9