Zupa krem z papryki: przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków

Zupa krem z papryki: przepis dla wielbicieli wyrazistych smaków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupa krem z papryki to doskonałe danie lub przekąska. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na zupę krem z papryki z dodatkiem czosnku i gałki muszkatołowej, która działa rozgrzewająco, a do tego jest bardzo sycąca. Zupa z czerwonej papryki ma intensywny smak, można ją przyrządzać o każdej porze roku, a już na pewno w sezonie na świeże papryki. Sprawdź, jak łatwo jest zrobić zupę krem z papryki z nutką rozgrzewających przypraw.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki natnij na czubkach i posmaruj je oliwą. Wstaw do rozgrzanego do temperatury 240 stopni C piekarnika i piecz aż do momentu, kiedy skórka zbrązowieje.

  • Gdy papryki są już gotowe, przełóż je do szczelnej torebki i odstaw do ostygnięcia. Następnie zdejmij skórę i usuń z papryki nasiona.

  • Do rondelka wlej oliwę i zeszklij czosnek z cebulą. Dodaj obraną paprykę duś przez chwilę na małym ogniu. Całość zalej bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.

  • Przypraw do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem. Pod koniec miksowania pamiętaj o dodaniu śmietany.

Ocena: 5