Zupa krem z mrożonego kalafiora - wypróbowany przepis na kremową kalafiorową z mrożonki

2021-03-29
Zupa krem z mrożonego kalafiora - wypróbowany przepis
Autor: Shutterstock Mrożony kalafior idealnie nadaje się do przygotowania pysznej zupy krem
łatwy
25 min
4

Zupa krem z mrożonego kalafiora to idealny sposób na wykorzystane mrożonego kalafiora - prosty, a zarazem pyszny. Kremowa kalafiorowa z mrożonki  to doskonała zupa, którą lubią dzieci i dorośli

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 paczka mrożonego kalafiora
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pęczek natki
  • 4 szklanki bulionu - warzywnego lub z kurcxaka
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • pół szklanki śmietanki
  • pół szklanki  wytrawnego wina
  • surowe żółtko
  • sól, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować osoloną wodę z cukrem, wsypać kalafior i ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • Obrane marchewki, cebule i  pietruszkę drobno pokroić. W garnku stopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać marchewkę, pietruszkę i połowę natki, chwilę smażyć mieszając.
  • Wlać gorący bulion, dodać kalafiora, doprawić zupę, zmiksować i  gotować ok 6 minut.
  • Wymieszać mleko ze śmietanką i żółtkiem, wlać do gorącej zupy, nie gotować. Spawdzić jeszcze raz smak, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.