Zupa krem z mrożonego kalafiora - wypróbowany przepis na kremową kalafiorową z mrożonki

Zupa krem z mrożonego kalafiora - wypróbowany przepis na kremową kalafiorową z mrożonki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mrożony kalafior idealnie nadaje się do przygotowania pysznej zupy krem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa krem z mrożonego kalafiora to idealny sposób na wykorzystane mrożonego kalafiora - prosty, a zarazem pyszny. Kremowa kalafiorowa z mrożonki  to doskonała zupa, którą lubią dzieci i dorośli

Składniki

  • 1 paczka mrożonego kalafiora

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • pęczek natki

  • 4 szklanki bulionu - warzywnego lub z kurcxaka

  • szklanka mleka

  • łyżka masła

  • pół szklanki śmietanki

  • pół szklanki  wytrawnego wina

  • surowe żółtko

  • sól, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować osoloną wodę z cukrem, wsypać kalafior i ugotować do miękkości. Odcedzić.

  • Obrane marchewki, cebule i  pietruszkę drobno pokroić. W garnku stopić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać marchewkę, pietruszkę i połowę natki, chwilę smażyć mieszając.

  • Wlać gorący bulion, dodać kalafiora, doprawić zupę, zmiksować i  gotować ok 6 minut.

  • Wymieszać mleko ze śmietanką i żółtkiem, wlać do gorącej zupy, nie gotować. Spawdzić jeszcze raz smak, ewentualnie doprawić do smaku.

  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypaną natką pietruszki.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5