Pachnie latem, smakuje jak u babci – zupa koperkowa, którą zrobisz w 20 minut

Pachnie latem, smakuje jak u babci – zupa koperkowa, którą zrobisz w 20 minut
Autor: Shutterstock Zupa koperkowa to jedna z najprostszych do przygotowania zup, a na dodatek prawie wszyscy ją lubią
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa koperkowa to klasyk, który nigdy się nie nudzi – lekka, pachnąca i pełna świeżości, smakuje o każdej porze roku. Świeży koperek znajdziesz niemal zawsze, a w razie potrzeby z powodzeniem zastąpi go wersja mrożona lub suszona. To danie łączy prostotę z wyjątkowym aromatem, który od razu przywodzi na myśl domową kuchnię. Delikatna, a jednocześnie wyrazista – koperkowa  syci i dostarcza solidną porcję witamin. Nic dziwnego, że każdy sięga po dokładkę!

Właściwości koperku

Koper ogrodowy (roślina zielna z rodziny selerowatych) ceniony jest w kuchni dzięki olejkom eterycznym, które nadają mu charakterystyczny smak i świeży aromat. Koper to skarbnica soli mineralnych takich jak: wapń, żelazo, fosfor. Bogaty jest również w  witaminy A, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H i bardzo dużo witaminy C. Koper szklarniowy uprawiany zimą ma nieco mniej tych składników, ale i tak więcej niż inne warzywa. Dlatego bez względu na porę roku warto stosować koperek w kuchni.

Jak przechowywać koperek?

Pewnie zauważyliście, że latem pęczki kopru są obfite, a z czasem i ochłodzeniem chudną do cienkich i eterycznych wiązek wiosennych. No cóż, świeży koper mimo, że dostępny jest cały rok, jest ziołem sezonowym i latem, wygrzanym słońcem, jest najlepszy. Zdradzimy Wam sekret przechowywania kopru stosowany przez szefów kuchni. Po zakupie pęczka, przytnijcie końcówki łodyżek. Wstawcie pęczek do wysokiego naczynia z wodą np. słoika. I wstawcie do lodówki. Najlepszym miejscem będzie najniższa półka w drzwiach lodówki, tam gdzie miejsce na butelki. Co drugi dzień wymieniajcie wodę. Koperek długo pozostanie świeży i pełen aromatu.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw lub wyłącznie warzywnego
  • 2 pęczki koperku
  • 5-6 sporych ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać wywarem. Gotować do miękkości.
  • Dodać śmietanę (można ją wcześniej wymieszać z mąką)
  • Doprawić do smaku.
  • Wsypać pokrojony koperek i krótko zagotować.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej